(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Bratislava, 5. februára 2020 – Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene potvrdilo viacero pozitívnych prípadov vtáčej chrípky v Slovenskej republike.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR už nariadila príslušné opatrenia na kontrolu choroby a zabránenie šírenia nákazy v chovoch hydiny.
Čo je vírus A(H5N8)?
Subtyp vírusu vtáčej chrípky A(H5N8) bol potvrdený vo viacerých štátoch Európy. Cirkuluje medzi voľne žijúcim vtáctvom, rýchlo sa šíri hlavne v chovoch hydiny, pričom má takmer 100 % úmrtnosť.
Riziko prenosu vírusu od divoko žijúcich vtákov na domácu hydinu je najväčšie, ak má hydina spoločný prístup k vode s divokými vtákmi. Toto hrozí najmä v prípadoch, keď sa hydina pohybuje vonku.
Prenos vtáčej chrípky na človeka
Vírus môže potenciálne vyvolať ochorenie aj u človeka. Ohrozené sú hlavne osoby, ktoré sa dostali do kontaktu s nakazenou hydinou alebo voľne žijúcim vtáctvom.
Riziko prenosu vírusu A(H5N8) zo zvierat na ľudí je však nízke. U tohto subtypu vtáčej chrípky nebol na Slovensku doteraz zaznamenaný ani jeden prípad.
Miestom vstupu vírusu do tela človeka sú sliznice – ústa, nos a očné spojivky. Vtáčia chrípka sa príznakmi nelíši od bežnej chrípky a príbuzných ochorení.
Ako sa prejavuje vtáčia chrípka:
- náhly vzostup teploty, zimnica,
- bolesti kĺbov, svalov,
- zápal spojiviek,
- kašeľ, nádcha.
Liečba vtáčej chrípky
Liečba chrípky je symptomatická, v prípade potreby možno použiť antivirotiká. Ochorenie sa vo väčšine prípadov končí vyzdravením. Ak ste si vedomí toho, že ste prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, sledujte svoj zdravotný stav.
Ako zistím, že vták je nakazený?
O nákaze vtáctva svedčia niektoré typické javy. Ide predovšetkým o náhly úhyn, znížený príjem potravy a vody, slabšiu alebo žiadnu znášku vajec, či iné neobvykle správanie hydiny alebo voľne žijúceho vtáctva.
Pokiaľ máte akékoľvek podozrenie, urýchlene informujte príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.
Čo robiť, keď spozorujete choré alebo uhynuté vtáctvo:
- vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s vtákom alebo hydinou, ich výlučkami, či kontaminovanými predmetmi (napr. vajcia, predmety v kuríne a pod.),
- ak sa nemôžete vyhnúť manipulácii s chorým zvieraťom, používajte ochranné pomôcky – rukavice, rúšky, masky, okuliare, nepremokavá obuv, plášť a pod.),
- čo najskôr informujte príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.
Čo treba dodržiavať pri chove domácej hydiny:
- zásady osobnej hygieny – najmä dôkladné umývanie rúk,
- časté umývanie rúk pri príprave surového mäsa z hydiny a vajec,
- umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a riadu – najlepšie pod tečúcou teplou vodou, s prídavkom detergentu,
- všetky jedlá z hydiny variť pri teplote najmenej 70 °C a minimálne 20 minút – varenie usmrcuje vírus,
- nejedzte surové alebo nedostatočne tepelne spracované pokrmy z hydiny.
Zdroj: ÚVZ SR, informoval Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., hlavný hygienik Slovenskej republiky)
Redakčne upravené a krátené (jam)