Celulitída: Preč s pomarančovou kožou!

Či je rozsiahlejšie, alebo sa nachádza iba na niektorých miestach, starosti robí zväčša len ženám – celulitída. Takmer niet ženy, ktorá by sa nedotýkala pomarančovej kôry na svojich stehnách, či zadku. Boj s ňou pripomína nekonečný príbeh.

Aj vy máte priateľky, ktoré pravidelne cvičia, zdravo sa stravujú, a napriek tomu majú ochabnutú pokožku a nadbytočný tuk, ktorý je nerovnomerne rozložený na problémových partiách tela?

Viete, že celulitída nepostihuje len ženy s nadváhou, ale aj tie, ktoré sú štíhle? Nie, to nie je žiadna útecha pre bacuľky. Celulitída totiž súvisí s činnosťou lymfatického systému!

Ako to funguje?

Zjednodušene by sme mohli povedať, že celulitída sú nafúknuté tukové bunky, v ktorých sa ukladajú zvyšky a odpady bunkového metabolizmu. Vzniká vtedy, keď telo nestíha vylúčiť potrebné množstvo splodín látkovej výmeny v bunkách.

Zväčšenie tukových buniek zabraňuje prietoku tekutín, čo vedie k opuchom. Dôsledkom poškodenia ciev sa do medzibunkového priestoru dostanú látky, napríklad bielkoviny, ktoré tam viažu ďalšie tekutiny. Keďže prietok miazgy, ktorá sa podieľa na prenose živín a odpadových látok buniek, je znížený, toxické látky sa ukladajú, a bránia tak v látkovej výmene. V konečnom dôsledku sa naruší rovnováha tkaniva, čo môže viesť k poškodeniu tkanivových štruktúr.

„Matracová“ skúška

Celulitída sa najčastejšie prejavuje na bokoch, stehnách a zadočku. Teda tam, kde sa ženám najviac usadzuje tuk. Priebeh celulitídy môžeme rozdeliť do troch štádií.

A ako zistíme, v ktorom sa práve nachádzame?

Pomôže nám tzv. matracový fenomén. Robí sa tlakom dlaní smerom k sebe v postihnutej oblasti. Ak na pohľad nič nevidíme, ale tlakom sa nám vytvorí pomarančová kôra, ide o prvé štádium. Nuž, to nie je až také zlé, môžeme byť rady.

V druhom štádiu sa nachádzame vtedy, keď celulitídu vidíme vždy, keď stojíme – pôsobením gravitácie a hmotnosti tkaniva sa prejavuje spontánne. Aj tu je ešte východisko – keď chceme „zapôsobiť“, jednoducho ostaneme sedieť.

Žiadne triky nám však nepomôžu, keď sa nachádzame už v pokročilom, treťom štádiu: pomarančovú kôru vidíme stále! Či stojíme, sedíme alebo ležíme!

Čo s ňou

Celulitída nie je porucha kozmetická, ale metabolická a hormonálna. Jednoduchý recept na jej odstránenie nejestvuje, pretože zhoršené vylučovanie máva celý reťazec príčin.

Na horšiu funkciu lymfatického systému má vplyv aj vek, typ postavy, či vyššie hladiny pohlavných hormónov. Ženské hormóny majú za následok, že väzivo sa môže stať mäkšie a ochabnutejšie. Svalová pumpa na nohách, ktorá nemá protitlak zdravého väziva, potom nefunguje tak, ako by bolo treba, a zvyšuje riziko vzniku celulitídy.

Hladiny hormónov však neovplyvňuje len hormonálny systém, ale aj tabletky, ktoré užívame, a potraviny, ktoré jeme. Preto sa na boj s pomarančovou kôrou musíme pripraviť komplexne.

Krok za krokom

Predpokladom krásnej, hladkej, pružnej pokožky bez celulitídy je dôkladné očistenie lymfatického systému a vylúčenie toxických látok z tela. Čo môžeme teda urobiť?

.>> Čítajte u nás: Lymfatický systém sa podpisuje pod našu imunitu

Racionálne sa stravujme, a dbajme o to, aby sme každý deň skonzumovali dostatočné množstvo vlákniny. Vypime aspoň 2,5 litra tekutín denne; uprednostnime vodu a bylinkové čaje.

Precvičujme svaly, ktoré tvoria na nohách takzvanú svalovú pumpu, napríklad pohojdávaním z päty na špičku a späť. Svalová pumpa napomáha správnej cirkulácii krvi a miazgy. Preto si predsavzajme, že každý deň budeme mať dostatok pestrého pohybu.

Účinná masáž – lymfatická drenáž

Zlepšiť prietok lymfy, ktorá je zodpovedná za odplavovanie škodlivín, najlepšie dosiahneme pomocou masáže. Zverme sa však len do rúk odborníkom, ktorí majú osvedčenie na vykonávanie lymfatickej drenáže.

.>> Čítajte u nás: Rozprúďte lymfu v tele

Dnes sa už pri nej používajú moderné prístroje, ktoré účinkujú trojakým spôsobom: najskôr prečistia a spriechodnia nedostatočne fungujúci lymfatický systém; potom prebieha štiepenie tukových buniek na problematických miestach a odvod toxínov z týchto partií; na záver sa spevní podkožné väzivo, ktoré je nevyhnutné pre správne fungovanie lymfatického systému.

Krémy – áno, či nie?

Áno, prečo nie? Neváhajme, a do boja proti pomarančovej kôre vykročme s kozmetikou proti celulitíde. Mnohé prípravky totiž viditeľne redukujú jej vonkajšie prejavy, keďže obsahujú účinné látky, spevňujúce a vyhladzujúce pokožku na problémových partiách. Ide o morské riasy, L-karnitín, biely čaj, guaranau, výťažky zo sóje, či anízový extrakt. Ich účinky sú však viditeľné po dlhšom používaní.

Pridaj komentár