Bratislavský hrad bude od štvrtka 22. mája do nedele 25. mája 2014 svedkom podujatia Slovak Food Festival. Piaty ročník prinesie celosvetová kampaň Food Revolution, ktorú inicioval známy britský kuchár Jamie Oliver.
Najväčší piknik v meste sa začína večerom vína, kde sa predstavia vinári zo Slovenska, z našich susedných krajín, ako aj zo Španielska a Grécka. Nebudú chýbať ani delikatesy, ktoré sa vždy spájajú s dobrým vínom: kvalitné syry, olivy a údeniny.
Pohlreich bude variť na ulici
Ťahákom festivalu bude hosť – známy český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý 25. mája uvarí, priamo na hlavnom pódiu, nedeľný obed so šiestimi vyžrebovanými účastníkmi. Slovak Food Festival predstaví spolu 60 vystavovateľov a niekoľko pódiových šou. Pripravené sú Majstrovstvá Slovenska v otváraní ustríc, či súťaž médií vo varení, a pre rodiny s deťmi detský kútik. Po minuloročných pozitívnych ohlasoch sa budú deti aj tento rok učiť, ako si po dobrom jedle správne vyčistiť zúbky.
Zdeněk Pohlreich
Prednášky a diskusie
Spojenie jedla a zdravého životného štýlu už dnes nie je ničím neobvyklým, preto Slovak Food Festival tento rok uvádza novinku – „Zónu zdravého stravovania“. Prednášky s diskusiami budú venované zdravému stravovaniu. Aj toto sú otázky, na ktoré v diskusiách dostanete odpovede:
Je raw stravovanie naozaj zdravý extrém? Sú bio potraviny skutočne bio? Dokážu spotrebitelia správne čítať etikety? Nebojíte sa jojo efektu po absolvovaní niektorej zo zaručených diét? Dokážeme zmeniť stravovanie v školských a predškolských zariadeniach?
Môžete sa tešiť aj na známeho slovenského propagátora zdravej výživy a životného štýlu Petra Planietu, Jána Šlinského, ekologického pestovateľa zeleniny a propagátora systému AGROKRUH, či na ambasádorky Jamieho Olivera na Slovensku. Od pozvaných hostí sa návštevníci dozvedia informácie o farmárskom pestovaní, o rozvoji vidieka, o výhodách „debničkového objednávania“ ovocia a zeleniny, alebo o metódach a spôsoboch stravovania, a ich pre a proti.
Slovak Food Festival v roku 2013 hostil viac než 21 000 návštevníkov
Vlani mohli ľudia ochutnať kuchyne z celého sveta, aj veľké množstvo domácich produktov vlastnej výroby. To, že neskrývali apetít, dokazuje 5 500 skonzumovaných lokší, 600 kilogramov zjedeného chrumkavého Úprimného kurčaťa, 125 kíl predanej čokolády, či viac ako 700 kíl skonzumovaného ovocia.
Prameň: www.slovakfoodfestival.sk
Fotografie: www.slovakfoodfestival.sk a iprima.cz (Zdeněk Pohlreich)