Éčka sú prídavné látky v potravinách, ktoré sú povolené úradmi. Majú pridelený svoj kód – veľké písmeno E – plus číslo. E neznamená emulgátor, ide len o zhodné počiatočné písmeno.
Éčka sa samostatne nepoužívajú – pridávajú sa do potravín pri výrobe, spracovávaní, ošetrovaní, skladovaní, balení a pri preprave. Tieto látky slúžia na to, aby ovplyvnili vlastnosti potravín. Väčšinou majú potraviny „vylepšiť“ – dofarbiť, dochutiť, predĺžiť trvanlivosť…
Éčka sú aj prírodné
Éčka môžu byť bezproblémové, a dokonca prospešné. Keďže nie sú súčasťou potravín, ale ako prídavné látky sa do nich iba pridávajú, sú zákonom limitované, no na etiketách musia byť uvedené.
Ako sme už povedali, E neznamená emulgátor. Prídavné látky však rozdeľujeme do dvoch skupín – na prírodné a umelé. A práve tie umelé sa nazývajú emulgátory.
Príklady prírodných Éčok
E100 – označenie pre kurkumín, čo je prírodné farbivo, získavané z rastliny Curcuma. Pridáva sa napr. do karí korenia a pomáha znižovať cholesterol.
E101 – riboflavín, teda vitamín B2, vitamín G, ovoflavín, laktoflavín), je žlté až oranžovo-žlté prírodné farbivo.
E300 – ako prídavné látky sa často používajú antioxidanty (kyselina L-askorbová – vitamín C).
E150 – karamel,
E164 – šafran,
E270 – kyselina mliečna,
E322 – Lecitín (prírodný antioxidant),
E901 – včelí vosk.
Éčka, ktorým by sme sa mali vyhnúť
Niektoré Éčka môžu byť karcinogénne, a vo vybraných krajinách sú dokonca zakázané. Ide o E102 – žlté farbivo, E123 – červené farbivo, ale aj E122, E127 či E128.
Do týchto potravín sa Éčka pridávať nesmú:
– cukor,
– káva,
– maslo,
– med,
– plnotučné a polotučné mlieko, smotana,
– mlieka – pasterizované i odstredené,
– neochutené jogurty so živou kultúrou, cmar,
– nearomatizované čaje,
– neemulgované tuky a oleje,
– nespracované potraviny,
– balená pramenitá voda a prírodné minerálne vody,
– sušené cestoviny.
V potravinách, ktoré sú určené pre kojencov, môžu byť použité len Éčka: 270, 304, 306, 307, 308, 309, 322, 330, 331, 332, 338, 339, 340, 412, 471, 472 a 473.
Pre pokračovaciu výživu u kojencov môžu byť použité aj: E407, 410 a 440.
Čítajte etikety na potravinách!
Čoraz častejšie sa stretávame s emulgátormi, a to v najrozmanitejších formách, resp. na miestach, kde by sme ich ešte pred pár rokmi nenašli. Nekupujme preto potraviny, ktoré nepoznáme. A najmä – čítajme ich zloženie na etiketách obalov.
Bližšie informácie o Éčkach nájdete v Potravinovom kódexe:
http://www.svssr.sk/legislativa/legislativa_kodex.asp
Zdroj: www.viescojes.sk, redakčne upravené a krátené (taj)