Bratislava 4. apríla (TASR) – Vo viacerých štátoch sveta si Medzinárodný deň mrkvy (International Carrot Day), ktorý pripadá na štvrtého apríla, pripomínajú od roku 2003. Slovensko sa dnes prvýkrát zapája do osláv tohto dňa. Ten záujemcom poskytuje príležitosť zopakovať blahodarné vlastnosti mrkvy na ľudský organizmus. K podporovateľom konzumovania mrkvy sa dnes pripojili aj odborníci z jednej z bratislavských očných kliník.
Jej primár Radovan Piovarči uviedol, že Medzinárodný deň mrkvy je „ideálna príležitosť“ vyvrátiť najväčšie mýty o očiach.
Nadšenci „oranžového koreňa“ v zahraničí každý rok štvrtého apríla oslavujú Medzinárodný deň mrkvy v kostýmoch v tvare mrkvy, konzumujú pokrmy z mrkvy, pijú mrkvovú šťavu. A zdôrazňujú blahodarné účinky koreňovej zeleniny na organizmus človeka. Oslavy Medzinárodného dňa mrkvy sa konajú od roku 2003 vo Veľkej Británii, Francúzsku, Švédsku, Taliansku, ale aj v Austrálii, Japonsku i v Ruskej federácii.
Podľa viacerých zdrojov mrkva účinne pôsobí proti zápalom a detoxikuje organizmus. Jedna porcia mrkvového šalátu denne pomáha telu prirodzene naštartovať detoxikačné procesy. Vedecké výskumy v 70. rokoch 20. storočia potvrdili, že jedna stredne veľká mrkva denne pomáha zmierňovať zápalové procesy, upravovať hladinu hormónov a činnosť pečene. Surový koreň je bohatý na obsah unikátnych druhov vlákniny, ktoré napomáhajú ľudskému telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Navyše, mrkva funguje ako prírodné solárium. Ak z nej chce človek vyťažiť čo najviac betakaroténu, má ju tepelne spracovať. Po skonzumovaní surovej mrkvy sa do tela vstrebú iba tri percentá betakaroténu, kým po varení, či dusení mrkva uvoľní až 39 percent betakaroténu.
Mrkva je okrem toho významným zdrojom provitamínu A, teda karoténu. Okrem toho obsahuje aj vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru.
Odborníci na očné zdravie však podčiarkujú, že mrkva dioptrie neodstráni. „Veľa ľudí sa mylne domnieva, že keď bude jesť dostatok mrkvových pokrmov, okuliare potrebovať nebude. S dioptrickými chybami oka však konzumácia mrkvy vôbec nesúvisí. Mrkva je bohatá na vitamín A (podobne ako mlieko, syr, vajíčka), ktorý vyživuje sietnicu. Nepriamo tak pomáha kvalitnému vnímaniu zrakového vnemu na sietnici. Podobnú službu nám robia aj ďalšie zrakové farbivá (flavonoidy, zeaxantín a luteín nachádzajúce sa v zelenej listovej zelenine a v kukurici). Tiež nenasýtené Omega 3 mastné kyseliny v rybom oleji,“ vysvetlil primár Piovarči.
Súčasná mrkva má pôvod na území dnešného Afganistanu. V 10. storočí ju ľudia využívali na uľahčenie pôrodu. Prvá mrkvové korene v Európe mali podľa zdroja žltú farbu. Časom mutáciou červenej a bielej odrody vznikla už známa oranžová mrkva. Vyšľachtili ju Holanďania v 17. storočí, o ďalších sto rokov bol mrkvový koreň rozšírený v celej Európe.
Mrkva má aj svoje múzeum – The World Carrot Museum. Ide o virtuálne múzeum zbierajúce a prezentujúce informácie o mrkvovom koreni zo všetkých možných pohľadov.
Viac na: www.denmrkvy.sk, http://metabolizmus.sk/zelenina-ovocie/mrkva-oblubena-a-zdrava-zelenina, www.carrotday.com, www.carrotmuseum.co.uk, www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=21