(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Máte dlhodobé problémy s trávením a neviete, čo ich spôsobuje?
Všimli ste si, že sa váš stav zhoršuje po zjedení konkrétnych potravín?
Nafukovanie, bolesti brucha, nepríjemné kŕče, či problémy s vyprázdňovaním. To všetko môže mať jednotnú príčinu – potravinovú intoleranciu.
Čo je to potravinová intolerancia?
Ide o neobvyklú reakciu tela na určité potraviny. Problémom je, že príznaky intolerancie bývajú nejasné, alebo sa podobajú na niektoré ochorenia, a tak môže veľmi dlho trvať, kým si všimnete súvislosť medzi zhoršeným trávením a istými druhmi potravín.
Práve preto je potravinová intolerancia často diagnostikovaná až po mnohých vyšetreniach. Dovtedy človeka významne obmedzuje, hoci nejde priamo o život ohrozujúci stav. Našťastie, dnes už existujú spôsoby, ako je potravinovú intoleranciu spoľahlivo diagnostikovať.
Potravinová intolerancia nie je alergia na potraviny!
Potravinovú alergiu a potravinovú intoleranciu si laici často zamieňajú. Ide však o dva rozdielne zdravotné problémy. Ako to teda je?
Potravinová alergia je reakcia imunitného systému na niektorú zo zložiek potravy – najčastejšie bielkovinovú. Na rozdiel od potravinovej intolerancie, môže byť nebezpečná, dokonca život ohrozujúca. Potravinová intolerancia nás neohrozuje na živote, aj keď ho vie riadne znepríjemniť.
Príznaky potravinovej alergie sú omnoho širšie, nielen len o zlé trávenie:
- svrbenie alebo opuch v ústach a hrdle,
- vyrážka kdekoľvek na tele, sčervenanie kože,
- nádcha a slzenie očí,
- hnačka a/alebo zvracanie.
A je tu ďalší zásadný rozdiel. Pri potravinovej alergii nastáva reakcia ihneď po konzumácii problémovej potraviny, no pri intolerancii to môže prísť až o niekoľko hodín, dokonca dní.
Rôzne typy potravinovej intolerancie
Potravinová intolerancia môže mať niekoľko tvárí, čo je na druhej strane dobrou pomôckou, ak chceme zistiť, čo nášmu telu vadí. Môže nám napríklad chýbať enzým, ktorý je nevyhnutný na úplne strávenie potraviny. Najbežnejším príkladom tohto typu intolerancie je neznášanlivosť laktózy.
So syndrómom dráždivého čreva sa zasa spájajú viaceré potravinové intolerancie. Najčastejšie ide o intoleranciu jedného alebo viacerých tzv. FODMAPových sacharidov, ktoré nájdeme v bežných potravinách, ako napríklad cibuľa, cesnak, pšenica, med, jablko alebo červený melón.
Rozšírená je taktiež precitlivenosť na prídavné látky v potravinách. Sú to najmä siričitany, ktoré sa používajú na ochranu sušeného ovocia a konzervovaného tovaru. Dráždivé sú aj rôzne ochucovadlá, konzervanty a farbivá, a takisto salicyláty, ktoré sa nachádzajú v niektorých bylinkách a koreninách, ale aj v ovocí, čokoláde a kofeíne.
Neľakajte sa zbytočne, ak máte tráviace ťažkosti po konzumácii potravín s obsahom lepku, napríklad pšenice. Nemusí ísť hneď o celiakiu. Je pravda, že celiakia má niektoré znaky potravinovej alergie, príznaky však zahŕňajú predovšetkým tráviace problémy. Celiatikom teda nehrozí anafylaxia.
Pri diagnostikovanej celiakii však treba celoživotne dodržiavať striktnú bezlepkovú diétu, inak hrozia opakované zápaly v tráviacom trakte. Tie môžu časom viesť k vážnejším poruchám a ochoreniam celého tráviaceho systému.
Tráviace ťažkosti nás môžu potrápiť aj vtedy, ak sme zjedli niečo pšeničné, a pritom nie sme celiatici, ani nemáme alergiu na lepok. Veľakrát sa ukáže, že ide o intoleranciu na fruktány (tzv. FODMAPové sacharidy), ktoré sa nachádzajú v tých istých obilninách ako lepok. Preto ak tieto obilniny vylúčime, obvykle dôjde k zlepšenie stavu.
Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie:
- bolesti brucha,
- nadúvanie,
- podráždený žalúdok,
- zápcha,
- hnačka,
- chudnutie bez zjavnej príčiny,
- bolesti hlavy,
- kožné prejavy – akné, svrbenie (najmä pri histamínovej intolerancii).
K týmto základným prejavom sa môžu pridružiť sekundárne:
- úzkosť, depresia,
- strata pozornosti,
- chronická únava,
- nespavosť,
- zadržiavanie vody,
- bolesti kĺbov,
- astma.
Kedy navštíviť odborníka?
Vtedy, keď spozorujete nepríjemnú reakciu po konzumácii určitej potraviny alebo skupiny potravín. Dôvodom pre návštevu lekára sú aj tráviace problémy, trvajú nepretržite viac ako 3 – 4 dni. V prípade silnej hnačky a/alebo zvracania vyhľadajte odbornú pomoc čo najskôr, aby nedošlo k nebezpečnej dehydratácii.
Hoci existujú domáce testy na určenie potravinovej intolerancie, radšej navštívte lekára. Ten zhodnotí váš stav z komplexného hľadiska, navyše vás bude sledovať dlhodobo, čo je rozhodujúce. Sebe aj jemu pomôžete aj tým, ak si budete viesť denník stravovania a symptómov.
Ako prebieha vyšetrenie?
Žiaľ, nie všetky potravinové intolerancie vieme určiť pomocou jednoduchého testu. Na niektoré však máme spoľahlivé diagnostické metódy. Pomocou výdychového testu a zo vzorky krvi vieme potvrdiť intoleranciu laktózy, fruktózy aj histamínovú intoleranciu. Odber krvi je zväčša prvým diagnostickým nástrojom aj pri podozrení na celiakiu.
Pri plánovanom odbere krvi, resp. pred výdychovým testom, by ste mali piť dostatok tekutín. Zabudnite na sladké nápoje a alkohol – pite len vodu. 6 až 12 hodín pred odberom nejedzte.
Výsledok sa dozviete podľa toho, akú potravinovú intoleranciu lekár zisťuje. Niekedy sa výsledok dozviete hneď v ambulancii, inokedy sa čaká 2 – 4 týždne.
Špeciálny bonus pre poistencov ZP UNION: Zaplatíte o 70 eur menej!
Zdravotná poisťovňa Union ponúka svojim poistencom špeciálny benefit – diagnostický test potravinovej intolerancie za zvýhodnenú cenu. Ako postupovať, keď chcete tento benefit získať?
Požiadajte svojho všeobecného lekára o výmenný lístok na vyšetrenie potravinovej intolerancie. Vyberte si typ vyšetrenia, ktoré vám vyhovuje, a objednajte sa v zdravotníckom zariadení, kde test vykonajú.
Ako poistenec ZP UNION za vyšetrenie doplatíte o 70 eur menej. Poisťovňa uhrádza príspevok len pri prvom vyšetrení, a to priamo poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, nie pacientovi.
Test s benefitom od ZP UNION môžete absolvovať v 3 zariadeniach:
- IPPM – Inštitút prediktívnej a personalizovanej medicíny v Bratislave (www.ippm.sk),
- H&B SR s.r.o. Health & Beauty – Klinika estetickej medicíny a redukcie váhy v Bratislave, (www.healthandbeauty.sk),
- ENVY – Klinika estetickej medicíny v Košiciach (www.envyclinic.sk).
Pozor: Test potravinovej intolerancie nenahrádza špeciálnu zdravotnú starostlivosť, ktorá je nevyhnutná pri diagnostike a terapii potravinovej alergie. Potravinová alergia je iná diagnóza!
Viac sa dozviete na stránke poisťovne Union: https://www.union.sk/vyhody-potravinova-intolerancia.
ZP Union môžete kontaktovať telefonicky na čísle 0850 003 333, mailom na union@union.sk alebo prostredníctvom formuláru https://www.union.sk/kontaktny-formular.
Odbornú kontrolu zabezpečila Ivana Kachútová, MSc., nutricionistka. Vyštudovala Bachelor a Master of Science in Nutritional Science na Viedenskej univerzite vo Viedni. Pôsobí na Lekárskej fakulte UK v Bratislave ako externá doktorandka na Ústave hygieny.
Zdroje:
- union.sk,
- mayoclinic.org