Kurkuma – korenie aj liek na rakovinu?

Staré ochorenie, ako je rakovina, si vyžaduje starý spôsob liečby. Bude sa kurkumín, svetložltý flavonoid v žltom koreni kurkuma, využívať pri liečbe rakoviny?

Väčšina korenín má silné liečivé vlastnosti, čo je presne dôvod, prečo sa využívali po tisíce rokov, ešte pred príchodom modernej, syntetickej, na báze drog založenej medicíny. Jednou z nich je kurkuma, korenie žltej farby, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Kurkuma obsahuje polyfenol kurkumín. Je to jej primárna aktívna zložka, ktorá vykazuje viac ako 150 potenciálnych terapeutických aktivít, zahrňujúcich antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti.

Zdá sa, že kurkumín by sa mohol univerzálne používať na takmer každý typ rakoviny. Je to naozaj zvláštne, pretože rakovina sa skladá z celého radu rôznych molekulárních patológií. Nikto by nepredpokladal, že môže existovať jedna bylina, ktorá by bola schopná pôsobiť na väčšinu z nich. Presvedčujú nás však výsledky výskumu o tejto molekule, uverejnené v obrovskom počet publikácií.

Zo všetkých doteraz študovaných prírodných látok (vrátane vitamínu D) sa kurkumínu venuje najväčší počet publikovaných štúdií, založených na dôkazoch a faktoch. Tie podporujú jeho použitie ako lieku proti rakovine. Vyplýva z nich, že kurkumín potláča indukciu tvorby nádorov, rast nádorov, aj tvorbu metastáz.

Kurkuma sa využíva v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne

Kurkuma je korenie žltej až oranžovej farby, korenistej vône a mierne pálivej chuti. Získava sa z rastliny Curcuma longa. Kurkuma tvorí hlavnú zložku karí korenia, ktoré sa výdatne pridáva do jedál v ázijskej kuchyni. V ajurvédskej medicíne sa kurkuma používa na liečenie rán, zápalov a nádorov.

V Indii, kde sa kurkuma používa v širokom meradle, je výskyt štyroch, v západných krajinách takých častých typov rakoviny (vrátane Slovenska) – hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc – až 10-krát nižší. Rakovina prostaty, najčastejšie diagnostikovaná rakovina u amerických mužov, je v Indii vzácna, čo sa čiastočne pripisuje kurkumínu v kurkume.

Kurkumín, ako aj iné flavonoidy, je silný antioxidant. To znamená, že má schopnosť vychytávať voľné radikály, ktoré podporujú vznik mutácií, meniacich zdravé bunky na nádorové. V tomto smere je dokonca účinnejší ako vitamíny C a E. Za protinádorový účinok kurkumy zodpovedá jej aktívna zložka – kurkumín. Aj preto sa kurkuma zaraďuje do niektorých schém protinádorovej terapie.

Kurkuma – okrem znižovania rizika nádorových ochorení – má i celý rad ďalších pozitívnych vlastností:

  • posilňuje imunitu,
  • napráva poruchy tráviacej sústavy,
  • zlepšuje činnosť pečene,
  • lieči pečeňové problémy (spolu so zázvorom),
  • posilňuje žalúdok,
  • zmierňuje pocit pálenia pri bolestiach pankreasu,
  • znižuje vysokú hladinu cholesterolu,
  • podporuje vylučovanie žlče,
  • chráni pred chorobami, spojenými s oxidačným stresom,
    ovplyvňuje pozitívne procesy pri zápalových poškodeniach kĺbov (reumatoidná artritída),
  • zlepšuje činnosť mozgu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Čo je kurkumín?

Kurkumín má niekoľko aktívnych zložiek, ktoré prispievajú k jeho protizápalovejchemopreventívnej sile. Terčom kurkumínu je desať faktorov, ktoré sa podieľajú na rozvoji rakoviny. Narušenie ktoréhokoľvek z nich, nám dáva dobrú šancu na prevenciu, ako aj liečbu rakoviny.

Kurkumín ničí rakovinu súčasne viacerými spôsobmi, čím poskytuje ešte väčšiu ochranu, vrátane prevencie poškodenia našej DNA. Zasahuje v každej fáze zložitého sledu udalostí, ktoré umožňujú rakovinovej bunke vyvíjať sa, množiť sa a metastázovať.

Multi-cielené mechanizmy kurkumínu priniesli presvedčivé výsledky v boji s pozoruhodne širokým spektrom nádorov, vrátane rakoviny prsníka, maternice, krčka maternice, prostaty a gastrointestinálneho traktu. Narastajúce množstvo výskumov dokazuje rovnaký potenciál kurkumínu aj pri rakovine krvi, mozgu, pľúc a močového mechúra.

PROTIRAKOVINOVÝ ÚČINOK KURKUMÍNU NA DESIATICH ÚROVNIACH

  1. Dokáže zastaviť pôsobenie enzýmu COX-2. Tento je známy produkciou negatívnych, zápal spôsobujúcich enzýmov (eikosanoidov). Výsledkom ich zápalovej činnosti je vznik nádoru, a v konečnom dôsledku podpora rastu nádorov.
  2. Blokuje nukleárny faktor kappa B (NF-kB) – hlavná, zápal zapríčiňujúca molekula. Kurkumín otupuje rakovinotvorný zápal tým, že zníži hladinu zápalových cytokínov v celom tele.
  3. Zasahuje do produkcie nebezpečnej, pokročilej glykácie konečných produktov, ktoré taktiež spúšťajú zápal, vedúci k nádorovým mutáciám.
  4. Mení bunkovú signalizáciu – tak, že sa posilňuje zdravá kontrola replikácie (delenia) buniek, čím pomáha zastaviť nekontrolovaný rast nového tkaniva v nádore.
  5. Podporuje bunkovú samovraždu – apoptózu rýchlo sa množiacich rakovinových buniek, bez toho, aby ovplyvnil zdravé tkanivo.
  6. Zvyšuje citlivosť nádorov na chemoterapeutiká – tým, že kontroluje rast nádoru.
  7. Reguluje nádorové supresorové cesty a spúšťa mitochondriálnu sprostredkovanú smrť v nádorovom tkanive, čím sa zvyšuje smrť nádorových buniek.
  8. Narúša nádorovú invazívnosť a blokuje molekuly, ktoré by inak otvorili cestu pre nádorové bunky, a umožnili ich prienik do zdravých tkanív.
  9. Pomáha vyhladovať nádory – zabraňuje ich zásobovaniu krvou.
  10. Čelí mnohým procesom, ktoré umožňujú šírenie metastáz.

Je kurkumín prírodné liečivo proti rakovine?

Vedci z MD Anderson Cancer Center Texas vyhlásili: “Nenašli sme rakovinu, ktorá by odolala kurkumínu”. Ten istý názor majú aj ďalšie významné americké rakovinové centrá výskumu (University of California, Los Angeles, Emory School of Medicine, Atlanta, Tufts University, MA a pod.).

Na základe výsledkov sľubných predklinických štúdií, v ostatných rokoch sa konečne začal overovať chemopreventívny účinok kurkumínu i na človeka. Štúdie potvrdili, že táto látka môže dokonca liečiť niekoľko druhov rakoviny, vrátane prostaty a hrubého čreva. Exotické korenie si vie poradiť i so vznikom melanómu, keďže spôsobuje zánik chorých buniek kože.

Prečo je celá kurkuma neúčinná

Žiaľ, na dosiahnutie klinicky relevantných výsledkov, korenie neobsahuje dostatočné množstvo kurkumínu. Koreň kurkuma obsahuje len asi 3 % kurkumínu. Ďalším obmedzením kurkumínu ako terapeutického činidla, je fakt, že zle absorbuje, a preto je jeho hladina v krvi nedostatočná. Keď sa totiž užíva vo svojej surovej podobe, sme schopní absorbovať len asi 1 % z prítomného kurkumínu.

Ak chceme získať všetky výhody, ktoré kurkumín ponúka, musíme vyhľadať len 100 % certifikovaný organický extrakt z koreňa, s aspoň 95 % obsahom kurkuminoidov. Už pred rokmi priemyselné odvetvie vyvinulo takýto výživový doplnok. Jeho nevýhodou však je, že pri perorálnom užívaní kapsúl (napriek 95 % koncentrácii), iba 1 % percento kurkumínu sa absorbuje. S cieľom získať dostatočné množstvo kurkumínu v krvnom riečisku, s postačujúcim terapeutickým účinkom, ľudia museli prijať veľké množstvo kurkumínu… Tak sa vlastne zistilo, že ani vysoké denné dávky (8 až 16 gramové dávky boli mierne aktívne) nie sú toxické.

Americký lekár, Dr. William LaValley, ktorý má dobré skúsenosti (popri konvenčnej terapii) aj s podpornou liečbou rakoviny kurkumínom, našiel pri hladaní v literatúre spôsob, ako výrazne zvýšiť jeho biologickú dostupnosť. Povedal:

„Ide vlastne o veľmi jednoduchý proces. Treba uviesť vodu do bodu varu, v nej rozpustiť obsah kapsuly (ja používam jednu kávovú lyžičku), a variť 10 až 12 minút. Týmto postupom zvýšime množstvo kurkumínu rozpusteného vo vode – z 1 % až na 12 %. To už je významné množstvo kurkumínových molekúl, ktoré sú v biologicky dostupnej a vstrebateľnej forme.“

Ako užívať kurkumín

Nie každý kurkumínový výživový doplnok, ktorý sa v súčasnosti využíva na liečbu rakoviny, je vo vhodnej forme. To preto, lebo na tento účel sú potrebné relatívne vysoké dávky, a kurkumín sa nevstrebáva dobre. A tak musíme pri výbere výživového doplnku, obsahujúceho kurkumín, postupovať opatrne. Kurkumín sa môže priamo užívať výlučne na črevné účely, keď nie je nevyhnutná jeho absorpcia z čreva do krvi. Avšak, pre akékoľvek systémové účely, vyžadujúce absorpciu v črevách, nestačí užívať samotný kurkumín.

Výrobcovia o probléme vedia, ale „v kútiku srdca“ predpokladajú, že o tom nevie zákazník, a tak vyrábajú a predávajú nefunkčné prípravky. Ich výroba je takto síce lacnejšia, ale môže sa stať, že – napriek užívaniu aj v gramových množstvách – nebudú mať žiaden účinok. Preto pred kúpou kurkumínu treba zistiť, akým spôsobom výrobca pristúpil k vyriešeniu tohto problému. Výskum ide niekoľkými smermi.

Pre zvýšenie účinnosti vstrebateľnosti sa vyrábajú kapsule s:

  • obsahom sójového lecitínu (s fosfatidylcholínom),
  • použitím nanotechnológie,
  • použitím polyvinyl pyrrolidinu, čím sa dosiahne vodorozpustný kurkumín. Pri tejto metóde sa uvádza až 46-násobné zvýšenie absorpcie v porovnaní so štandardnou zmesou kurmumínu,
  • v kombinácii s piperínom s 20-krát vyššou účinnosťou.

Ďalšia účinná, ľahko dostupná možnosť, je – podávať čistý kurkumín spolu s piperínom, čo je extrakt z čierneho korenia, ktorý sa dá kúpiť ako samostatný výživový doplnok. Výskumný tím dr. Shobu v roku 1998 urobil pokus u ľudí, a nameral, že pri podávaní 2 gramov samotného kurkumínu, mali testovaní minimálne hladiny kurkumínu v krvnej plazme. Ak im však kurkumín podali súčasne s 20 mg piperínu, hladina v krvnej plazme bola o 2000 % vyššia, a kurkumím sa udržal tiež dlhšie aktívny. Kurkumín podaný s piperínom má až 20-krát vyššiu účinnosť.

Kurkumín sa nesmie užívať spolu s liekmi, ktoré obsahujú warfarin. Jeho užívanie totiž môže ovplyvniť účinok liekov, redukovať žalúdočné kyseliny, a tiež zosilniť účinok liekov pri cukrovke, čím sa zvýši riziko hypoglykémie.

Varme zdravo – s kurkumou

Sušená kurkuma by mala byť nenahraditeľnou súčasťou korenín v našej kuchyni. Spolu s čiernym korením, ktoré zvyšuje jej účinnosť, pridávajme ju do:

  • ryže,
  • strukovín,
  • omáčok,
  • duseného a pečeného mäsa,
  • knedlí,
  • zemiakového cesta.

Zelenine, polievkamchuťovkám dodá čerstvú, prenikavú chuť, vôňu a farbu. Použime pritom technológiu indickej kuchyne, keď koreniny sa najprv niekoľko minút pražia v horúcom oleji/masti, čím sa zvyšuje biodostupnosť kurkumínu.

POZOR! Príjem kurkumy by mali obmedziť ľudia so žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy, a všetci tí, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka!

Tento článok vyšiel v minuloročnom Onko magazíne číslo 3-4. Ak máte záujem o celý časopis, môžete si ho stiahnuť po kliknutí na obrázok.

Ilustračné fotografie

Pridaj komentár