Bezlepkové potraviny na recept: Kedy na ne máte nárok? Kde nenájdete lepok?

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

Niektoré ochorenia nám vedia poriadne načrieť do peňaženky. Nejde len o drahé lieky, nepretržitú liečbu či doplnkové terapie. Pri viacerých stavoch potrebujeme aj špeciálne potraviny.

Tie sú však spravidla drahšie. A hoci ich dnes zoženieme ľahšie ako kedysi, obvykle sú drahšie než tie bežné. Niekedy až 3-krát. Týka sa to napríklad potravín pre celiatikov.

Viete, na čo máte nárok pri celiakii?

Aký lekár predpisuje bezlepkové potraviny na recept?

Koľko a akých potravín dostanete?

Kedy máte pri celiakii nárok na preukaz ZŤP/ŤZP?

Aké výhody budete mať?

Čo je celiakia?

Je to neprimeraná reakcia imunitného systému na bielkovinu, ktorá sa nachádza v lepku. Ak si všimnete tráviace problémy po obilninách, obsahujúcich lepok, nechajte si urobiť test na celiakiu.

Celiakia je celoživotný problém. Neraz prináša vážne stavy, takže treba dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu. A hoci je dnes podstatne viac možností stravovania pre „bezlepkáčov“, stále to nemajú jednoduché. Navyše, je to finančné náročné.

Kto prepláca potraviny na recept?

Potraviny bez obsahu lepku sú podstatne drahšie, ako tie bežné, a preto sa dospelí celiatici, či rodičia malých celiatikov, zaujímajú o finančnú pomoc pri zabezpečovaní zdravej výživy.

Na Slovensku sú základné bezlepkové potraviny čiastočne hradené zo zdravotného poistenia. Všeobecne sa im hovorí potraviny na recept. A kedy na ne máte nárok?

Najjasnejšiu odpoveď dostanete od svojho lekára. Bezlepkové potraviny spravidla predpisuje gastroenterológ, imunológalergológ, dermatológ, internista, alebo v prípade detského pacienta – pediater.

Lekár vám predpíše bezlepkové potraviny, ak máte:

  • biopticky dokázanú celiakiu,
  • dermatitis herpetiformis – formu celiakie, ktorá sa prejavuje kožným zápalom,
  • potravinovú alergiu na pšenicu (riadne diagnostikovanú).

Na koľko a akých potravín máte nárok?

Množstvo potravín sa líši podľa veku – dieťa zje menej. Presný zoznam dostanete od svojho lekára. Aktuálne informácie a zmeny zverejňuje na svojich stránkach aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

V zozname bezlepkových potravín na recept sú:

  • základné a špeciálne bezlepkové múky,
  • bezlepkový chlieb, resp. pečivo,
  • krupica,
  • cestoviny,
  • doplnkové potraviny – vrátane sladkostí.
bezlepkové potraviny na recept 2
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Celiakia a preukaz ŤZP

Potraviny na recept nie sú jedinou výhodou, ktorú môže celiatik získať. Ak je zároveň držiteľom ŤZP (preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím), má nárok na peňažný príspevok.

Príspevok na stravovanie získavate vtedy, ak je váš príjem nižší ako 3-násobok sumy životného minima. Tento príspevok slúži nielen na kompenzáciu zvýšených výdavkov na stravovanie, ale aj na:

  • dopravu,
  • koncesionárske poplatky za služby verejnosti,
  • zľavu na dani z nehnuteľnosti,
  • bezplatné parkovacie miesto pred domom,
  • zľavu na prihlásenie vozidla do evidencie.

Kto má nárok na preukaz ŤZP?

Každý celiatik, u ktorého posudkový lekár stanoví funkčnú poruchou najmenej 50 %. O preukaz ŤZP treba potom požiadať na príslušnej pobočke Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podstatné informácie nájdete aj tu: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/tazko-zdravotne-postihnuti.html?page_id=231.

Výhody od zdravotnej poisťovne, banky či mobilného operátora

Všimnite si, aké výhody ponúka pre celiatikov vaša zdravotná poisťovňa, a porovnajte to s ostatnými poisťovňami. Možno usúdite, že je čas na zmenu poisťovne, pretože celiakia je trvalý stav.

Takisto sa spýtajte vo svojej banke, či u mobilného operátora, aké ponúkajú zľavy pre držiteľov preukazu ŤZP. Na zľavu sa informujte aj pred návštevou:

  • športového alebo kultúrneho podujatia,
  • kina,
  • ZOO,
  • vzdelávacieho kurzu.

Jednoducho – všade vytiahnite preukaz ŤZP a pýtajte sa na výhody!

Spoznajte prirodzene bezlepkové potraviny

Vďaka rôznym výživovým trendom, ktoré pamätajú aj na chronické diagnózy, prenikli už aj do našich obchodov prirodzene bezlepkové potraviny.

Ak teda chcete doplniť svoj jedálniček o niečo nové, čo nie je na recept, oslovte špecializované predajne, prípadne sa informujte u vedúceho v bežnej predajni. Reťazce už majú regále s týmito produktmi.

Napríklad obmedzovanie gluténových výrobkov je trendom pre všetkých, ktorí chcú trochu schudnúť. Pravda je však taká, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by potvrdili, že sa z lepku priberá.

Samozrejme, bez odborne stanovenej diagnózy nemáte nárok na preplácanie.

Myslíte si, že vám lepok škodí?

Aj keď človek nemá celiakiu, niekedy „upodozrieva“ lepok zo svojich tráviacich ťažkostí.

Aké potraviny by ste mali vyhľadávať, ak máte pocit, že vám lepok „nerobí dobre“? Vyhýbajte sa predovšetkým pšenici, jačmeňu a raži.

Bezlepkové obilniny:

  • quinoa,
  • hnedá ryža,
  • divoká ryža,
  • pohánka,
  • tapioka,
  • proso,
  • amarant,
  • teff,
  • ovos (uistite sa, že je označený ako bezlepkový, pretože počas spracovania môže byť kontaminovaný lepkom).
bezlepkové potraviny zelenina
Zdroj foto: Stock.adobe.com

Ovocie a zelenina? Celé je to bez lepku!

Všetko čerstvé ovocie a čerstvá zelenina je prirodzene bez lepku. Avšak niektoré spracované druhy ovocia a zeleniny môžu obsahovať lepok.

Preto čítajte údaje na obaloch, aj keď ide o konzervované ovocie alebo konzervovaná zelenina.

A vždy skontrolujte etiketu, ak kupujete párky, klobásy, salámu, slaninu či mleté ​​mäso.

Lepok nájdeme v spracovaných potravinách, ktoré obsahujú hydrolyzovaný pšeničný proteín, modifikovaný potravinový škrob, slad a maltodextrín.

Vhodné (bezpečné) bielkoviny pri bezlepkovej strave

Opäť nejde o samotnú potravinu, ale o doplnkové prísady pri spracovaní. Bielkovinové potraviny sú väčšinou bezlepkové, kým nie sú spracované. V polotovaroch sa však často používajú prísady, ktoré obsahujúce lepok, napr. sójová omáčka, múka alebo sladový ocot.

Bezlepkové bielkoviny:

  • strukoviny – fazuľa, šošovica, hrášok, arašidy,
  • orechy a semienka,
  • červené mäso – čerstvé hovädzie, bravčové, jahňacie,
  • hydina – čerstvé kuracie, morčacie,
  • morské plody – čerstvé ryby, mušle, mäkkýše,
  • tradičné sójové jedlá – tofu, tempeh, edamame (pozor – seitan nie!).

Aké mliečne výrobky môžete jesť?

Väčšina mliečnych výrobkov je prirodzene bezlepková, no ochutené produkty zvyčajne obsahujú prídavné látky, kde nájdeme aj glutén. Ide hlavne o zahusťovadlá, slad a modifikovaný potravinový škrob.

Rozhodne sa vyhýbajte nápojom zo sladového mlieka! Rovnako preverujte lepok v ochutených mliekach, jogurtoch, či výrobkoch z taveného syra. Dokonca aj drahšiu zmrzlinu niekedy miešajú s lepkom.

Bezlepkové mliečne výrobky:

  • mlieko,
  • smotana,
  • jogurt,
  • maslo,
  • syr,
  • tvaroh.

Zdroje:

Pridaj komentár