S citrusovým ovocím každý deň proti rakovine

Je všeobecne známe, že citrusové plody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Jeho obsah sa pri jednotlivých druhoch uvádza v rozmedzí od 30 až do 70 mg na 100 g jedlého podielu. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je pre dospelú populáciu 100 až 200 mg vitamínu C, a to v závislosti od fyzického a psychického zaťaženia.

Medzi hlavné citrusové plody patrí pomaranč, mandarínka, grapefruit a citrón. Tieto plody sa dlho považovali za exotické ovocie, no dnes sú už bežnou súčasťou nášho jedálnička. Pravdupovediac, ani si nevieme predstaviť, že by sa neobjavovali na našom stole. Poznáme však hlbšie dôsledky konzumácie týchto zdomácnelých doplnkov „bežnej“ stravy?

 

Citrus – každodenný liek

Dlhodobé pozorovania v rôznych kútoch sveta upozorňujú na vzťah medzi konzumáciou citrusových plodov a zníženým rizikom určitých druhov rakoviny. Citrusy obsahujú účinné fytochemické látky, napr. polyfenoly (až okolo 200 identifikovaných), či terpény (vonné látky, z ktorých bolo identifikovaných asi 60). Túto výnimočnú zmes prírodných (fytochemických) látok subjektívne vnímame ako nádhernú farbu, chuť a vôňu.

Fytochemické látky typu polyfenoly boli označené ako látky so schopnosťou zasahovať do procesov, ktoré vedú k rakovinovému ochoreniu. Ako sa v odbornej literatúre uvádza, ich účinok spočíva v tom, že pôsobia priamo na rakovinové bunky, obmedzia ich reprodukčné schopnosti, a tým zastavia ďalší vývoj choroby. Zároveň sa podieľajú na umocnení protirakovinového účinku iných fytochemických látok, prítomných napr. v zelenine. Ba čo viac, polyfenoly, známe ako flavonoidy, ktoré sú prítomné v citrusovom ovocí, posilňujú kapiláry ciev nášho krvného obehu, a majú aj výrazné protizápalové vlastnosti. Uvedené skutočnosti sú využiteľné aj pri ochoreniach zažívacieho traktu.

 

Pre starých, aj mladých

Nie každá strava je rovnako vhodná pre všetky vekové kategórie. Konzumáciu citrusového ovocia, alebo džúsov pripravených z čerstvého ovocia, však možno odporučiť ľuďom každého veku. Nemyslíte, že je to jednoduchý, a navyše celkom príjemný spôsob prevencie rakovinových ochorení?

 

Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť rakovinu:

– žalúdka,

– pažeráka,

– ústnej dutiny,

– hltanu,

– hrtanu.

Pridaj komentár