Tip na víkend: Food Revolution Day

Prvý májový potravinový trh v bratislavskej Starej tržnici, túto sobotu, 17. mája, sa ponesie v znamení celosvetového hnutia za lepšiu stravu – Food Revolution Day. Pestrá trhová ponuka bude tentokrát doplnená o sprievodný program, zameraný na edukáciu v oblasti zdravej stravy.

Sezónne dobroty na trh opäť prinesú pestovatelia z okolia Bratislavy. V Starej tržnici nájdete prvé jarné jahody, ale aj posledné lokálne špargle v sezóne. Sortiment bude doplnený aj o cudzokrajné špeciality – novinkami budú belgické pivá, pralinky a Gaufres – vafle! Nezabudnite sa zastaviť ani v stánku Ceramel, kde vám načapujú „medoládu“. K tomu cestoviny, ryža, soľ, mäsové a mliečne výrobky. Jar je bohatá, a trh v Starej tržnici bude tiež taký. Návštevu supermarketu teda môžete odložiť.

 

 

Jamie Oliver sa nikdy nevzdáva

Food Revolution Day je výzvou pre školy, škôlky, organizácie, firmy, komunity či jednotlivcov, aby v tento deň venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať, a podelili sa o svoje skúsenosti s ostatnými. Medzinárodne ide o tretí ročník, na Slovensku organizuje O.Z. Jem iné toto podujatie po druhýkrát.

„Cieľom Food Revolution Day je nadchnúť deti pre jedlo, pomôcť im, aby sa v ňom vyznali, čím ich pripravíme na dlhý a zdravý život. Každé dieťa by malo rozumieť tomu, odkiaľ jedlo pochádza, ako ho uvariť, a ako vplýva na naše telo – a mojím cieľom je, uskutočniť to. Dnešné deti sú prvou generáciou, o ktorej sa predpovedá, že sa dožije nižšieho veku, ako ich rodičia, lebo sa stravuje nesprávne a pasívne. Je našou zodpovednosťou, zmeniť to“, hovorí Jamie Oliver, iniciátor dňa.

Voľným pokračovaním, a zároveň sprievodným programom Food Revolution Day, je Trh-Piac-Markt v Starej Tržnici. Okrem tradičného potravinového trhu, sa môžete tešiť na športové TRX aktivity, diskusie so zaujímavými hosťami, workshopy pre deti aj dospelých, ale hlavne na otvorenie edukačného centra – teoretickej a praktickej školy varenia Jem iné v Starej tržnici.

Škola varenia Jem iné bude mať Deň otvorených dverí. Príďte sa zoznámiť so zakladateľkami – Janicou a Anetou, budúcimi lektormi Školy varenia, a nazrite do plánovaného harmonogramu. Celý deň budú prebiehať otvorené, ukážkové kurzy varenia.

Pridaj komentár