Porcie vitamínov nám vedia nahradiť šťavy

Je preukázané, že primeraná konzumácia ovocia a zeleniny znižuje riziko chronických ochorení. U ľudí, ktorí trpia tráviacimi problémami, u pacientov po operácii tráviaceho traktu, po chemoterapii či ožarovaní, je dobrou alternatívou príjmu piatich porcií ovocia a zeleniny denné odšťavovanie.

Príčinou vzniku závažných, chronických ochorení je často kombinácia vplyvu životného štýlu a prostredia. Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, a ďalších biologicky aktívnych látok, ktorým hovoríme fytochemikálie. Tie dokážu pôsobenie škodlivín potláčať. Nedostatok vlákniny, sedavé zamestnanie, ochorenie a liečba môžu spôsobiť nepríjemné komplikácie s vylučovaním.

Preháňadlá sú takmer vždy účinné, ich nevýhodou však je, že majú tendenciu vytvárať závislosť. Ovocné a zeleninové šťavy vám pomôžu, a žiadne vedľajšie účinky nemajú. Samozrejme, je potrebné myslieť na dostatočný príjem tekutín, preto je vhodné riediť ich vodou. Pre onkologických pacientov sú rizikové nepasterizované šťavy, preto je dôležité poradiť sa s lekárom.

Na pultoch sa bežne stretávame so šťavami z mrkvy, petržlenu, červenej repy a paradajok. Menej tradičné sú šťavy z brokolice, kapusty, červenej cibule alebo špenátu. Obľúbené, najmä vďaka sladkej chuti, sú ovocné šťavy z jabĺk, pomarančov, ananásu, papáje či brusníc. Zaradiť do výživného menu môžete aj maliny, jahody, ostružiny, kiwi, banány, divoké čučoriedky a papáju.

V prípade, že chcete chudnúť, mali by ste vedieť, že obsah cukru a kalórií je v ovocných šťavách vyšší. Doma, v odšťavovači, sa šťava najlepšie získava z tvrdých plodov, ako mrkva, repa, pomaranč, zázvor. Naopak, pri špenáte alebo jahodách je dobré použiť mixér. Pokiaľ vám určitá šťava chuťovo nevyhovuje, pomôže vám, ak si namiešate svoju zmes.

Bonusové tipy na záver:

Vyskúšajte skvelú šťavu z aloe vera, riedenú vodou, tri čerstvé alebo sušené figy s vodou, banánom a dvomi lyžičkami medu, mrkvovú šťavu a šťavu z listového špenátu (zmiešané s vodou), a zmes šťavy z jabĺk, čerstvej papáje, banána a vody.

Ilustračné foto

Zdroj: HELIOS, Mgr. Petra Přibylová, nutričná terapuetka

Pridaj komentár