Reakcia SLeK na projekt Dni dostupnosti liekov

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Bratislava 14.9.2016 – Slovenská lekárnická komora v spolupráci s Asociáciou inovatívneho farmaceutického priemyslu a Asociáciou na ochranu práv pacienta už v októbri 2015 spustila projekt Nedostupné lieky, ktorého cieľom je celoplošne monitorovať problémy so zabezpečením akýchkoľvek druhov liekov pre slovenských pacientov.

Viac než 350 zapojených lekární a viac než 7 tisíc hlásení, ktorých počet má stúpajúci trend, sú dôkazom reálneho problému, ohrozujúceho zdravie a životy pacientov.

Slovenská lekárnická komora s prekvapením oceňuje aktivitu siete lekární Dr. Max.

„Oceňujeme, že Ministerstvo zdravotníctva tieto výsledky neberie na ľahkú váhu a predložilo do legislatívneho procesu návrh novely zákona o liekoch, ktorý by mal výrazne obmedziť vývoz liekov do zahraničia,“ povedal Ondrej Sukeľ, prezident SLeK a dodal: „chceme upozorniť a vyzvať pacientov, aby tiež aktívne pristúpili k projektu Nedostupné lieky, a v prípade, že majú problémy so zabezpečením lieku, aby v ktorejkoľvek slovenskej lekárni vyzvali lekárnika, aby nedostupnosť nahlásil prostredníctvom tohto systému.“

Systém je funkčný v každej slovenskej lekárni a Slovenská lekárnická komora opakovane medializovala jeho výsledky.

„Preto SLeK s prekvapením oceňuje aktivitu siete lekární Dr. Max, ktorá prichádza rok po spustení projektu v podobe tzv. Dní dostupnosti liekov. Vyjadrenia pána Slechana, riaditeľa siete, prichádzajú s odstupom troch rokov od reálneho začiatku nedostupnosti liekov, a sú v priamom rozpore s tvrdeniami, ktoré táto sieť prezentovala pred dvoma mesiacmi, napríklad v denníku N – https://dennikn.sk/515579/zakazuju-ho-vyviezt-za-hranice-aj-tak-liek-proti-zrazaniu-krvi-chyba-v-lekarnach/. Veríme, že v budúcnosti sieť lekární Dr. Max nebude negovať a ignorovať vyjadrenia Slovenskej lekárnickej komory,“ upozornil O. Sukeľ.

(Text „Reakcia SLeK na projekt Dni dostupnosti liekov“ poskytla Slovenská lekárnická komora. Redakcia portálu SLOVENSKÝ PACIENT nezodpovedá za obsah správy.)

Pridaj komentár